AKTUELLT

Fredag 1 dec. släpper vi "Vinternatt" - en nyinspelad, värmländsk julsång!

För många år sedan vände sig min gode vän tillika baryton Fredrik Helgesson till mig och undrade om jag inte kunde skriva en ny julsång som han kunde sjunga på julkonserter. Jag nappade på idén och resultatet blev "Vinternatt". Den blev liggande några år innan uruppförandet 20 dec. 2013 i Gillberga kyrka, Säffle. Då hade pianist Ylva Holmstrand utvecklat pianoarrangemanget på ett fantastiskt fint sätt. Sedan dess har Fredrik framfört den vid en handfull tillfällen genom åren. Alltid med stor uppskattning från publiken!

I november gjorde vi så äntligen en inspelning. Resultatet blev så fint att vi nu vill dela med oss av det inför julen.

Lite kort om oss:

Fredrik Helgesson, baryton, uppvuxen i Eda, arbetar i Göteborgsoperans kör.

Ylva Holmstrand, pianist och den som skrivit pianoarrangemanget, boende i Älgå, Arvika.

Micaela Hoppe, tonsättare, boende i Västra Ämtervik, mitt i Värmland.

För inspelning och teknik står Kalle Widén och Rasmus Andersson på Tickticktick.

Foto: Tilo Stengel

Vinternatt som MP3-fil:

Utdrag från noter:

Micaela Hoppe uppmärksammades under våren 2016 då hon fick ett uruppförande av ett av sina verk "Blå berg skimrar i motljus" uruppfört av den välkända italienska stråkorkestern I Solisti Veneti i Padova, Italien. Samma vår stod hon för musiken i "Okänt land" - en videoinstallation som visades under några veckor på Värmlands museum. Senare samma år mottog hon ett stipendium från föreningen Värmlandslitteratur. För närvarande skriver hon på ett större verk med texter från Dante Alighieris "Den gudomliga komedin".

Tonsättning av Dantes Divina Commedia

Dantes Den gudomliga komedin tonsätts just nu i samarbete med violinisten /tonsättaren Lars Audun Hadland. Den gudomliga komedin skrevs på 1300-talet och har sedan dess ansetts som en av litteraturhistoriens stora klassiker.

Den tonsätts på originalspråket italienska och består av tre satser: INFERNO (Helvetet), PURGATORIO (Skärselden) och PARADISO (Paradiset).

PARADISO spelades in under hösten 2016. Ett smakprov kommer frampå.

OKÄNT LAND - en unik konstvideoinstallation

Musikvideo på gång

"Natt i staden", för brasskvintett och slagverk, skrevs 2008. Under hösten 2017 kommer den att spelas in av Vänerkvintetten, dvs Johan Kunze (trumpet), Fredrik Toftgård (trumpet), Cici Albinsson (valthorn), Jesper Hellberg (trombon), Mattias Andersson (tuba).

"På gamla handritade kartor användes beteckningen Terra inkognita för områden som ännu var outforskade och okänt land.

På samma sätt har varje människa sin egen karta, och sitt eget sökande. En resa som börjar i det kända och går vidare ut i det okända."

LYSSNA på hela soundtracket:

Konstvideoinstallationen OKÄNT LAND är resulatet av ett nära samarbete mellan filmaren Evelyn Frankel och Micaela Hoppe. Den fick bidrag från Region Värmland som Nyskapande projekt och visades under 2016 visades på olika ställen runt om i Värmland.

18 november 2016 fick Micaela Hoppe ett stipendium från Bengt Axelssons kulturfond med motiveringen: "För sin konst att förvandla Värmland till skön musik". Stipendiaterna utses av föreningen Värmlandslitteratur.

Stipendium

I Solisti Veneti uruppförde Hoppe

I Solisti Veneti - en av Italiens främsta kammarorkesterar - uruppförde "Blå berg skimrar i motljus" för klarinett och stråkorkester i Padova, Italien, i samband med internationella kvinnodagen 8 mars 2016. Se program.

Stycket valdes ut i konkurrens med 140 andra bidrag från 26 olika länder.

LYSSNA på uruppförandet: